Stappenplan: leren bank schoonmaken

leren bank schoonmaken

Het liefst geniet je zo lang mogelijk van je meubilair. Zeker van een grote aankoop zoals een leren bank wil je zo lang mogelijk profiteren. Schoonmaken en goed onderhouden van je leren bank maakt dit mogelijk. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste producten kiest en deze op de juiste manier gebruikt. Om je hierbij te helpen hebben we een stappenplan gemaakt.

Wat is het voordeel van een leren bank reinigen en onderhouden?

Door het leer regelmatig schoon te maken en te onderhouden blijft je bank langer mooi. Leer is een natuurproduct wat betekend dat er altijd deuken en plooien zullen onderstaan. Zeker wanneer het leer dagelijks wordt belast, zoals bij een bank, zul je merken dat het schoonmaken een duidelijk verschil kan maken.

Stap 1: wat voor leren bank heb je? 

Voordat je begint met het schoonmaken is het belangrijk om te bepalen van welk leer je bank is gemaakt. Er zijn veel soorten leer die ieder op zijn eigen manier moeten worden behandeld. De meest gebruikte leersoorten zijn glad leer, ruw leer en suede leer. Het schoonmaken van de bank is in de basis hetzelfde, maar per leersoort zijn er aantal aandachtspunten. 

Stap 2: verwijderen vuil, stof en andere viezigheid

Maak als eerste de bank goed schoon met de stofzuiger. Gebruik de zachte afstofborstel met de haartjes om zo het leer niet te beschadigen tijdens het schoonmaken. Wanneer je de kussen los kunt maken, maak je deze los en verwijder je alle viezigheid. Kun de kussen niet los maken? Dan doe je goed om de randen en sleuven schoon te maken met het kierenzuigmond opzetstuk. Wanneer er geen vuil of stof meer op de bank zit kun je verder.

Stap 3: schoonmaken van het leer

Wanneer de bank helemaal stofvrij is kun je het leer gaan schoonmaken. Om het leer te reinigen en weer te laten glanzen maak je gebruik van onderhoudsmiddelen. Welk onderhoudsmiddel dat is, is afhankelijk van het leer van de bank. Onze tips: gebruik het eerst op plek die je minder goed ziet, zoals de achterkant of de zijkant van de bank, dan weet je wat het effect is.

Glad leren bank schoonmaken

Kleine vlekjes op glad leer kun je eenvoudig schoonmaken met een vochtig doekje. Heb je te maken met hardnekkige vlekken? Kies dan voor een schoonmaakproduct zoals Cosmetic Multi Cleaner. Dit is een reinigingsmiddel wat je aanbrengt op een droog schoonmaakdoekje en met een draaiende beweging aanbrengt op het leer. Ga niet experimenten met huishoudelijke schoonmaakproducten.

Ruw leren bank schoonmaken

Ruw leer is leer waarvan het oppervlak geslepen of geschuurd is en daardoor fluweelachtig aanvoelen. Ruw leer, zoals Nubuck, kan niet tegen water. Wanneer je dit wel doet worden de vlekken waarschijnlijk alleen maar erger. Naast regelmatig stofzuigen kun je verschillende producten gebruiken. Omdat het zo lastig is om een bank met ruw leer schoon te maken is het enorm belangrijk om de bank goed te beschermen. Met de rustical spray van Collonil kun je eenvoudig je bank onderhouden. Met een speciale borstel kun je daarna de bank weer opruwen.

Suede bank schoonmaken

Suede leer wordt snel vies en vlekken zijn goed zichtbaar. Des te belangrijker om je bank goed te reinigen. Ook een suede bank kun je beter niet schoonmaken met water. Om je suede bank schoon te maken maak je gebruik van een suede borstel. Met deze borstel kun je vlekken bijna altijd uit het leer verwijderen.

Stap 4: Leren bank onderhouden

Nu je bank helemaal schoon is rest alleen het onderhouden van je bank nog. Er zijn veel verschillende producten waarmee je je bank kunt onderhouden en beschermen tegen vlekken en schade. Zo hoef je in de toekomst minder snel je bank schoon te maken. Er zijn een aantal producten die we aanbieden die je kunt gebruiken voor het onderhouden van je bank. 

Met Comsetic for Leather kun je glad leer eenvoudig onderhouden. Je kiest de kleur die past bij de kleur van je leren bank, brengt enkele druppels aan op een doekje en wrijft het uit over de bank. Het is niet geschikt voor een suede bank.

Voor een suede bank kun je gebruik maken van een beschermende spray, zoals Collonil 1909 Supreme Protect. Met deze spray creëer je een extra laag op het leer waardoor vuil en vlekken minder snel worden opgenomen.

Leren bank schoonmaken met azijn?

Het schoonmaken van leer met azijn wordt vaak als optie gegeven. Toch adviseren wij het om niet gebruik te maken van azijn voor het reinigen van je leren bank. Ten eerste zijn er enorm veel verschillende merken waardoor je nooit zeker weet wat het effect is. Ten tweede kan het gebruik van azijn op leer zorgen voor kleurverschil wat je natuurlijk niet wilt. Azijn zorgt wellicht voor een mooie glans, het gebruik ervan is fout gevoelig.

Leren bank schoonmaken met allesreiniger?

Ga niet direct aan het slag met allesreiniger. Net zoals bij azijn zijn er veel verschillende merken allesreiniger waardoor je nooit zeker weet wat het effect is. Daarnaast is allesreiniger een ontvettingsmiddel wat slecht is voor de kwaliteit van het leer. Gebruik het zeker niet op een suede bank, hier wordt de vlek alleen maar groter van.

×