Suède schoenen schoonmaken

Iedereen houdt van schone schoenen maar het feit is nu eenmaal dat ze vies kunnen worden. Wanneer je schoenen vies zijn is het altijd een flinke klus om deze weer schoon te krijgen. Zeker wanneer je suède schoenen vies zijn kan het lastig worden. Daarom hebben wij een stappenplan uitgewerkt om antwoord te geven op de vraag: hoe kan ik mijn suède schoenen schoonmaken?  We gaan hieronder verder met het stappenplan om je suède schoenen weer spik en span te maken. 

Stappenplan: suede schoenen schoonmaken 

Ook schoenen die goed verzorgd worden kunnen vies worden. Het reinigen van suède schoenen is lastig omdat het materiaal snel beschadigd raakt. Daarnaast zijn vlekken of je suède sneakers moeilijker weg te poetsen dan op vlekken op ander leer. Hoe moet je suède schoenen schoonmaken? Met onderstaande stappen kun je meteen je schoenen gaan reinigen. 

Stap 1: zorg dat je schoenen droog zijn

Als eerste is het belangrijk dat je schoenen droog zijn. Wanneer suède nat is het moeilijker schoon te maken. 

Stap 2: maak gebruik van een suède borstel 

Zorg dat je een suède borstel in huis hebt. De juiste suède borstel heeft twee kanten, een rubberen kant om vuil te verwijderen en de andere kant om het suède weer mooi op te ruwen. Je kunt hier eenvoudig een suède schoenborstel bestellen. Zoals in stap 1 aangegeven moet je schoenen goed droog voordat je gaat borstel. Borstel met de stalen haren één kant op om de haartjes weer omhoog te laten komen. Moet je schoenen herstellen? Dan kun je wat harder borstelen. Belangrijk is dat je in één richting op borstelt. 

Stap 3: gebruik een suède gum

Zijn je schoenen echt beschadigd? Dan moet je aan de slag met een suède gum. Een suède gum heeft een harde en zachte kant. De zachte kant gebruik je om het suède op te ruwen. Met de harde kant kun je vervuiling van suède verwijderen. Echt een top product! Belangrijk is dat je in het begin weinig druk zet en naarmate je bezig bent de druk verhoogd totdat je het gewenste effect hebt. 

Stap 4: schoenen reinigen

Wanneer je schoenen schoon zijn is het zaak om ze te reinigen. Met een suède reiniger zoals Collonil Clean & Care kun je eenvoudig je schoenen reinigen. Het is een schuim dat je met een schone droge doek zachtjes over je schoenen moet wrijven. Zo worden je schoenen niet alleen schoon, maar krijgen zij ook een goede bescherming en blijven je suède schoenen langer in een goede conditie.

Stap 4: herstel de kleur

Als je schoenen zijn hersteld en gereinigd kun je nog een laatste keer het suède borstelen. Zijn je de kleuren van je suède sneakers nog vervaagd? Dan kun je gebruik maken van onze Collonil Suede + Nubuck spray. Deze spray herstelt de kleur van het suède met voedende pigmenten. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren om kleur daadwerkelijk te herstellen en in een kleurloze variant die de bestaande kleur opfrist.

Stap 4: Bescherm je schoenen met suède spray

Wanneer je schoenen weer helemaal als nieuw zijn is het zaak om ze te beschermen met een suède spray. De Carbon Pro spray beschermt het suède tegen alle invloeden van buitenaf. Of je nu in de regen loopt op een festival, of een ijsje erop laat vallen, het glijdt er zo vanaf.

Wat moet je echt niet doen? 

Online lees je veel fabels over het schoonmaken van suède. Hieronder een aantal zaken die je zeker niet moet uitproberen.   

  • Gebruik nooit, maar dan ook nooit, water en zeep bij het schoonmaken van je suède schoenen. Door het gebruik van water en zeep worden vlekken alleen maar erger. 

  • Doe nooit je schoenen in wasmachine. Ben je te lui om je schoenen zelf schoon te maken? Stuur ze dan naar ons op en wij maken ze schoon. Wanneer je je schoenen in de wasmachine doet beschadigd je het leer.

  • Zet je schoenen niet bij of onder de verwarming om ze te laten drogen. Dit kan ervoor zorgen dat het suède hard opdroogt. 

Voorkomen is beter dan genezen

Door de schoenen goed te onderhouden zorg je dat ze minder snel vies worden. Wanneer je schoenen goed verzorgt blijven ze langer mooi en zijn ze makkelijker schoon te maken. Hoe doe je dit? Dit doe je door je schoenen regelmatig in de spuiten met suède spray. Met de spray breng je een extra laag op je schoenen aan. Deze laag beschermt je schoenen tegen viezigheid. 

×