Prints op je schoenen goed onderhouden

We zien het op dit moment overal, dierenprints! Om prints lang mooi te houden, vertellen wij je hoe je printmaterialen het beste kunt beschermen, verzorgen en reinigen.  De meest gebruikte materialen met dierenprints zijn suède, nubuck,  glad leer, lakleer en pony. Deze materialen verschillen sterk van elkaar in structuur. Suède en nubuck zijn open nerf materialen, terwijl lakleer juist een dichte structuur heeft. In Nederland komen schoenen van echt slangenleer nauwelijks voor. Meestal is de print van slang of reptiel geprint op een ander materiaal. Dit kan op een materiaal met een dichte coating, zoals lak. Of op een open structuur, zoals glad leer, suède of nubuck. Door met een platte hand over het materiaal te wrijven is het type materiaal te herkennen. Een dichte coating voelt glad aan. Bij een open coating voel je de print als een soort vlokken op het materiaal liggen. Daardoor voelt het wat ruwer.

Suède & nubuck met print

Suède en nubuck zijn populaire materialen voor prints. Suède is de binnenkant van leer. Deze binnenkant is een stuk zachter dan de opperhuid (glad leer) en lijkt meer op stof met een geborstelde structuur. Nubuck kan op dezelfde manier worden behandeld als suède. Wel is er een verschil tussen de twee materialen. Nubuck is namelijk wel de opperhuid van het leer. Omdat deze opperhuid is geborsteld, krijgt het een fluweelzachte finish. Nubuck kun je van suède onderscheiden doordat het nog net iets zachter oogt en voelt dan suède. Suède en nubuck zijn beiden een open nerf materiaal, waardoor het vuil en water opneemt.

Beschermen

Om de materialen water- en vuilafstotend te maken, spray je de schoen in met Collonil Carbon Pro. Carbon Pro is de meest krachtige bescherming tegen water en vuil en zorgt ervoor dat water en vuil niet in het materiaal dringt, maar er in parelvorm vanaf druipt. Het materiaal blijft haar ademende vermogen behouden.

Verzorgen

Soms kunnen de kleuren van suède en nubuck een opfrisbeurt gebruiken. Collonil heeft speciaal voor suède en nubuck een impregnerende spray die kleuren langer mooi houdt. De Suede + Nubuck Spray Juist voor prints is de kleuractivering in deze spray een uitkomst, omdat het de diverse kleuren meer ophaalt.

  1. Spray op 30 cm. afstand
  2. 30 minuten laten drogen
  3. Na 30 keer dragen herhalen

Reinigen:

Suède en nubuck met print reinig en verzorg je bij voorkeur droog. Je begint met het schoon borstelen van het materiaal. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken in het materiaal gebruik je een Suède Nubuck box. Dit blokje heeft twee kanten. Een zachte kant en een crêpekant. Door zachtjes op de vlek te wrijven met de zachte kant van het blokje verdwijnen vlekken. De crêpe kant gebruik je voor een meer grondige reiniging. Door de wrijving met de schoen, wordt het crêpe warm en krijgt het een sterke reinigende werking.

Lakleer met print

Slangenprint zien we al veel, maar gaan we nog veel meer zien in de schoenmode. De print zien we ook veel in combinatie met een lakmateriaal. Lak is een coating over een ander materiaal, zoals leer. Omdat de coating een dichte structuur heeft, kan het geen vocht opnemen. Beschermende en verzorgende sprays kunnen niet aan het materiaal hechten en hebben daardoor geen nut.

Lakleer hoef je dus niet te beschermen tegen water en vuil. Wel is het belangrijk om lakleer goed te verzorgen, zodat je scheurtjes en dofheid voorkomt. De Lack Mousse van Collonil geeft een vol schuim die de elasticiteit en glans van het lak behoudt. Het behoudt van de elasticiteit in het materiaal verkleint de kans op scheurtjes in het lak. Bovendien heeft de mousse een antistatische werking, waardoor het lak minder vuil aantrekt! De mousse is eenvoudig aan te brengen op de schoen en hoeft alleen ingewreven en te worden.

TIP: Een hele belangrijke tip om scheurtjes in lakleer te voorkomen is het gebruik van een schoenspanner. Door de lakschoenen op spanning te houden, worden scheurtjes in het materiaal voorkomen.

Glad leer met print

Glad leer dat verrijkt is met een print heeft dezelfde bescherming en verzorging nodig als glad leer zonder print.  Het is wel belangrijk om te weten dat er waarschijnlijk kleur is toegevoegd voor de print. Het leer is dus niet kleurecht. Door de kleurloze verzorgende en reinigende middelen te gebruiken, kan de kleur daardoor afnemen. Voor het verzorgen van een print op glad leer is het belangrijk altijd producten te gebruiken waar kleurpigmenten aan zijn toegevoegd. Soms is het zelfs raadzaam om met twee kleuren te poetsen.

Beschermen

Glad leer heeft een open structuur. Hierdoor is het erg belangrijk om het goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld met de Carbon Wax spray van Collonil. Deze heeft naast een beschermende ook een verzorgende werking.

  1. Spray op 30 cm. afstand
  2. 30 minuten laten drogen
  3. Eventueel uitwrijven
  4. Na 30 keer dragen herhalen

Verzorgen

De Collonil Shoe cream voedt het leer waardoor het soepel blijft. Naast verzorging houdt deze crème ook de kleur mooi of pept het de kleur weer op na slijtage. 

  1. Inwrijven met een doek, borstel of aanbreng spons
  2. Laten intrekken
  3. Uitwrijven met borstel of doek.

Reinigen

Het diep reinigen van (verrijkt) glad leer kun je doen met de Collonil Carbon Complete. Strepen die ontstaan door het stoten van de schoen, poets je gemakkelijk weg met de Carbon Lab Spot Cleaner Ook is deze gum een handige tool voor het schoonmaken van zolen.

Reptiel print

Glad leer verrijkt leer met een reptiel print is in principe op dezelfde manier te behandelen als gewoon glad leer. In plaats van de Carbon Wax, kun je ervoor kiezen om met de speciale Collonil Exotic spray te impregneren. Deze spray is speciaal gemaakt voor reptielprints en beschermt het materiaal intensief. Het is belangrijk om de spray na gebruik goed in te wrijven met een borstel, zodat het in alle hoekjes en gaatjes van de print kan komen. 

Collonil Exotic Spuitbus

×